Archive for Category ‘Idea’

3 Simple Steps to Detect Hoax

Share More

Many of us still easily believe in any article or story we read/watch/listen. We don’t even try to find out first whether it’s worth believing. These behavior would make us a very delicious prey for hoaxes. Just in case you’re not sure what hoax is, Wiki describe it as “a deliberately fabricated falsehood made to masquerade as truth” or if I may say in my own terms, Hoax is a lie spreaded intentionally as a fact to deceive others.

With current technology, hoaxes could be easily spreaded in many formats: Email, Blog, Websites, Instant Messenger, Text Messages (SMS), Facebook Status, anything. The only limitation for hoax growth is the creativity of the creator. So bad response gone worse, we might not stop in just believing it but even help spreading them to family and friends.

Many hoaxes don’t feel harmful, some might feel very helpful, and some might even make us think that it’s better to pass this information regardless the accountable of the information. However, the end result could end up worst than we could possibly imagine. We might inadvertently affect ones habit, fears, mindset or even believes. This is made possible because most hoax will provoke our emotions and made us feel something. They made us feel sad, angry, happy, dissapointed, afraid or even touch the sensitive parts of our life like religion or the people we loved. They must have learned that many people lost their common sense once they let their emotion take over.

(more…)

Love and the journey of life

Share More

Hari ini waktu lagi cari2 note tiba2 nemu file lama yg isinya seperti di bawah ini…

Love and the journey of life

in my search of love, i’ve failed
in the journey of life, i lost faith
years of life, searching for one
only to find, the love behind

in your search of love, you cried
in the journey of life, you seek light
living your life, wondering why
never find the one, your love you

in our search of love, We sacrificed
in our journey of life, did we find the one?

until love, finally found us…

Udah lupa waktu nulis dulu lagi mikirin apaan, jadi udah lupa juga artinya apaan. Di coba baca2 lagi jg masih tetep aja bingung 😛 hehe, au ah. Berhubung belum sempet bikin post baru jd post iseng2 dulu aja deh (^_^)

Pendekatan untuk Menjauhkan Iframe Injection

Share More

Menyambung post terakhir mengenai perkenalan dengan iframe injection, kunci utama yang harus kita perhatikan terletak pada poin kedua dari 8 kesimpulan yang saya share. Tidak pernah terbayangkan oleh saya data account FTP kami bisa sampai bocor, tapi faktanya itulah yang terjadi. Agar bisa menentukan pendekatan apa yang perlu kita lakukan untuk menjauhi iframe injection kita perlu lebih tahu mengenai segala kemungkinan penyebab kebocoran dan teknik pencurian data account FTP tersebut.

Siapa yang mencuri data account FTP?

Komputer tim kami yang memiliki data account FTP seharusnya cukup terjaga dalam hal keamanan. Saya sendiri tidak bisa percaya adanya kebocoran data account FTP sebelum akhirnya benar-benar terbukti dari log FTP. Lalu bagaimana data tersebut dapat bocor? Seperti yang saya informasikan pada post sebelumnya juga, saya bukan seorang ahli di bidang keamanan. Berdasarkan logika ada 3 kemungkinan penyebab kebocoran, berikut saya urutkan berdasarkan kemungkinan tertinggi:

  1. Ada Malware yang berhasil menyusup ke komputer Tim
  2. Hosting Server terkena hack dan data FTP tercuri
  3. Serangan langsung ke jaringan kantor untuk mencuri data FTP

Karena serangan iframe injection lebih bersifat massal maka kemungkinan ketiga dapat kita abaikan. Karena kemungkinan kedua ialah perbaikan yang harus dilakukan oleh pihak hosting, maka tidak akan saya bahas di sini. Jadi pendekatan yang akan kita lakukan untuk menjauhkan web kita dari iframe injection ialah berdasarkan kemungkinan pertama, yaitu Malware.

(more…)

Do you speak (the right) love languages?

Share More

I have some ideas to write today, but I couldn’t decide which to prioritize. Akhirnya setelah sedikit blogwalking, I get inspired by yaya post about love and marriage. So I decided to post this one first. It came while I was having a conversation with a relative a few days ago. He shared about the Five Love Languages which I found out later is originally introduced by Gary Chapman.

What would you have in mind when you hear the term “Love Languages”? Yang pasti Bahasa adalah salah satu media yang digunakan oleh manusia untuk saling berkomunikasi. So if I try to define “Love Languages” with my own words, It would be a media to communicate your love to others. Which in a couple perspective, that would be to your spouse. O iya, sebelum lanjut mohon maaf if I use bilingual campur2 dalam posting kali ini ya, lagi bener2 iseng aja 😀 hehehe

I personally believe that communication plays a very big role in all sides of our life. Dalam lingkungan pekerjaan misalnya, sebaik apapun kerja kita, bila kita tidak dapat mengkomunikasikannya dengan baik pada atasan, kita mungkin tidak akan mendapatkan keuntungan apapun. Contoh lain dalam love life, distance could seperate couples phisically but good communication could become a key to keep them together. Thus, the same rule applied also to the opposite condition. Couples who live together but having bad communication could end up destroying their relationships.

So Dale (my relative) explain to me about the five languages of love that day. I didn’t catch all directly at that time, so I took some times to reread them in The Five Love Languages website. Intinya sih, ada 5 bahasa cinta, yang semuanya baik dan patut dipakai dalam sebuah hubungan kasih. But the most important point is, the value of each language are differ to everyone. So we need to know which one is most valued by our spouse. A couple need to speak the right language of love untuk pasangannya. This is what I believe as a good communication in love. Contohnya, you can spend your whole life trying to assure your wife how much you still love her, but if you didn’t say it the the way she wants you to, she might would never understand that.

Jadi… apa saja kelima bahasa cinta tersebut?

(more…)

Comic Books (not) for Children

Share More

I will start writing reviews about manga (japanese comics). Why? Because I have hundreds of them sitting on my drawers. Well, that’s not actually the main reason. In Indonesia and even maybe in many other countries, comics are very much seen as books for children. This has caused the lack of attentions from parents of what comic books their children are reading.

Let me tell you the fact. Comics are just like other books. Each of them has their own theme, and some of these themes are not suitable for children. It’s not only about nudity or violence. Many of manga out there need a very mature audience to justify the value of the story. If you’re not careful, your children could get a topic to hard for their age to comprehend. This could lead to misjudgment or even misbehavior.

Thankfully, some comic publishers in Indonesia has realized this, and they put readers rating on their books. So I suggest you to always check the rating before buying your children some comic books. Or even better, read what they read so you can emphasize the moral lessons they can learn from the books.

Melirik RUU Pornografi

Share More

Hal-hal yang berbau porno memang sangat menjual ya, dalam bentuk RUU saja bisa menjadi bahan perdebatan dan berita yang hot di mana-mana (^_^) Saya sendiri sebenernya tidak terlalu tertarik. Tapi setelah mendengar dan membaca beragam pendapat yang saling bertentangan sepertinya seru juga.

Sedikit tentang Pornografi

Pornografi dalam wiki dijelaskan berasal dari bahasa Yunani pornographia yang secara harafiah berarti tulisan/gambar tentang pelacur. Yang kemudian dijelaskan sebagai penggambaran tubuh manusia atau perilaku seksual manusia dengan tujuan membangkitkan rangsangan seksual. Sejarah membuktikan bahwa pornografi bukanlah hal baru di dunia, termasuk Indonesia.

Sudah banyak negara lain mengatur legalitas pornografi sesuai dengan budaya dan nilai yang dimiliki oleh masing-masing negara. Saya sendiri berpendapat Indonesia perlu mengatur distribusi dan batas konsumsi pornografi. Eits, tapi bukan berarti saya Pro RUU Pornografi, dan juga bukan berarti saya kontra.

(more…)

I love my mom, but this….?

Share More

Ibu melahirkan kita sambil menangis kesakitan. Masihkah Kita menyakitkan-nya? Masih mampukah kita tertawa melihat penderitaan-nya? Mencaki maki-nya? Melawan-nya? Memukul-nya? Mengacuhkan-nya? Meninggalkan-nya? Ibu tidak pernah mengeluh membersihkan Kotoran Yang ada pada waktu kita masih kecil, Memberikan ASI waktu kita bayi, Mencuci celana kotor kita, Menahan derita, Menggendong kita sendirian. SADARILAH bahwa di Dunia ini ga ada 1 orang pun yang mau mati demi IBU. Kirimkan ke 10 orang agar IBU KITA PANJANG UMUR

I got this message poping up on my computer already a few times in the last few days. Some comes through YM and some through Skype.

Well, I know giving birth is not an easy experience. I also know she didn’t raise me instantly, and I surely know that she wants nothing but the best for me. Yet, I still hurt her feelings some times. And yes! Yes, I love my mom. The big question mark is, what’s the connection of forwarding this message and our mother? How would sending this message to another 10 persons could make my mom lives longer? Pul-lie-asee…

If you love really your mom, please:

  1. Stop sending this kinda message.
  2. Give her a warmth call regularly.
  3. Visit her and give her a lovely hug and kiss.
  4. Tell her that you love her.

I can’t promise you that she’ll live longer, but I assure you that she’ll be a very happy mother.